App-review: De tuin van Nijntje

App-review: De tuin van Nijntje

Er zijn weinig volwassenen die de boeken van Nijntje niet kennen en er zijn weinig kinderen die Nijntje niet helemaal geweldig vinden. De Nijntje-boekjes in mijn eigen boekenkast zijn helemaal smoezelig geworden van het vele lezen. De boekjes van Nijntje die mijn zoon in zijn anderhalfjarig leven al heeft verzameld zijn favoriet en vertonen al enkele slijtsporen. Een van de woorden die hij al kan brabbelen is, je raad het al, ‘Nijntje’. Kortom, Nijntje is top!

Sinds februari 2012 zijn er een aantal apps verkrijgbaar in de iTunes-store van Apple die gebaseerd zijn op een aantal van de boekjes. De eerste app die verscheen is De tuin van Nijntje. De bewerking van het boekje bevat interactieve elementen en is geschikt voor kinderen van ongeveer 1,5 tot 4 jaar. De officiële leeftijdscategorie is 4+, maar ook jongere kinderen kunnen (onder begeleiding) genieten van deze app.

Wat biedt ‘De tuin van Nijntje’?

De tweetalige app (Nederlands en Engels) biedt bij het opstarten verschillende mogelijkheden: lezen of spelletje spelen. Kies je voor lezen, dan wordt het verhaal voorgelezen en kun je meehelpen om de tuin van Nijntje in orde te maken. De kleine opdrachtjes worden afgesloten met een complimentje, waarna het verhaal weer verder gaat. Wat oudere peuters kunnen die prima zelf doen, maar mijn zoon van anderhalf vind het ook leuk om samen te doen. Als je zijn handje stuurt krijgt zelfs hij het voor elkaar om de tuin te harken, te zaaien en peentjes te oogsten.

Kies je voor het spelletje, dan kun je peentjes tellen. Op speelse manier leren kindjes zo te tellen. Ook is er een puzzel, waarbij je verschillende soorten fruit in de bijpassende vormen moet plaatsen. Tot slot kun je ook nog je eigen tuintje inrichten en deze als e-card versturen.

Het is eveneens mogelijk om het verhaal zelf in te spreken. In totaal kunnen drie verschillende stemmen worden opgenomen, zodat je kunt kiezen of het verhaal door mama, papa, opa of oma wordt voorgelezen.

Pluspunten

De vormgeving van de app is helder en overzichtelijk, waardoor het voor de wat oudere peuters gemakkelijk zelf te besturen is. Alle functies werken goed en worden van sturend commentaar voorzien, zodat duidelijk is wat er moet gebeuren. Op speelse manier leren kinderen over tuinieren, tellen, vormen, soorten groenten en fruit.

De variëteit van mogelijke functies is groot, en verschilt in niveau, waardoor de app voor verschillende leeftijden geschikt is. Wel hebben de jongsten begeleiding nodig.

Minpunten

De prijs is wat aan de hoge kant. Op dit moment kun je app downloaden voor 4,49 euro. Je krijgt er dan wel het complete boekje inclusief interactieve elementen voor terug, maar het had wat mij betreft iets goedkoper gekund.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *