App-review: Slaap lekker

App-review: Slaap lekker

Het is algemeen bekend dat het voorlezen van verhalen aan jonge kinderen goed is voor de ontwikkeling van het kind. Je kindje breidt zijn woordenschat uit, leert luisteren en zich concentreren, leert over de wereld om zich heen, wordt gestimuleerd in zijn fantasie en leert te praten over onderwerpen waar hij mee bezig is. Door voor te lezen komt je kindje tot rust. Wanneer je dit regelmatig doet, op vaste momenten, krijgt je kindje structuur in zijn dag. Een goed moment om voor te lezen is bijvoorbeeld voor het slapengaan.

Of je nu je kind voorleest uit een papieren boek of een digitale versie maakt tegenwoordig niet meer zoveel uit. Het interactieve prentenboek Slaap lekker is heel erg geschikt als voorleesverhaal voor het slapen gaan. Heidy Wittlinger, die in 2002 genomineerd was voor een Oscar voor beste korte animatiefilm, ontwierp deze app op prachtige wijze. Ze combineert schitterende illustraties met interactieve 2D-animaties.

Onder begeleiding van een rustige vertelstem en een slaperig melodietje mogen de kinderen overal in en om het huis de lichten uit doen. In elke ruimte bevind zich een dier, die geluiden maakt wanneer je het aanraakt. Wanneer het licht uit is gedaan vallen de dieren in slaap. De laatste die gaat slapen is het kindje zelf: “Wacht eens even, iemand is nog wakker. Weet je wie dat is? Ja, jij bent het. Hup naar bed nu! Slaap lekker en vergeet niet de lichten uit te maken.”

De officiële leeftijdsindicatie is 4+, maar ook voor jongere kinderen vanaf circa 2 jaar is deze app prima te begrijpen als er een ouder naast zit om ze te begeleiden. Vooral als je de functie ‘Automatisch afspelen’ selecteert is het enig wat je kleintje moet doen het lichtknopje vinden en indrukken. Het verhaal gaat dan automatisch verder. Andere fijne opties zijn de mogelijkheid om de vertelstem uit te zetten en de keuze tussen twaalf verschillende talen (Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Frans, Chinees, Japans, Zweeds, Italiaans, Portugees, Russisch en Turks).

De app is eventueel uit te breiden met twee extra dierensets, voor €0,99 per set. Persoonlijk vind ik dat veel geld voor drie extra beestjes. Ook zonder deze uitbreidingen is Slaap lekker een complete app. Let er wel op dat je de mogelijkheid tot kopen vanuit apps uitschakelt bij de Instellingen, voordat je je kinderen toelaat op je Ipad of tablet. Anders heb je straks alsnog allerlei dure uitbreidingssets gekocht zonder dat je het weet. Zowel in de iTunes Store als in de Google Play Store betaal je € 2,99 voor de app. Voor die prijs heb je een prachtig interactief prentenboek!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *