Dagje uit: Tentoonstelling ‘Nederland is een feest!’

Dagje uit: Tentoonstelling ‘Nederland is een feest!’

Grote tentoonstelling rondom Nederland van Charlotte Dematons

Kasteel Groeneveld opende op 1 november 2014 haar deuren voor de verrassende, kleurrijke en interactieve tentoonstelling Nederland is een feest!. Charlotte Dematons, wier boek Nederland het hart van de tentoonstelling vormt, opende om 15:00 uur op feestelijke wijze zelf de tentoonstelling. Nederland is een feest! is niet alleen een feest van herkenning voor volwassenen, maar ook – en misschien wel vooral – een feest van ontdekking en verwondering voor kinderen. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met eind 2016. Maak er een heerlijk dagje uit van in de kerstvakantie.

De expositie is vooral gericht op de natuur in ons land: op de duinen, bossen en rivieren, maar ook op de maakbare natuur, zoals de bollenvelden en het IJsselmeer. Bovenal laat Nederland is een feest! zien hoe wonderlijk ons land is ingericht en op welke typisch Nederlandse manieren wij onze nationale identiteit tonen. Van hagenpreek tot Bokkenrijders, van Madurodam tot het Anne Frank Huis en van Koningsdag tot bollenvelden: talloze tradities en attracties passeren de revue. En natuurlijk is onze multiculturele samenleving tot in de grappigste details verbeeld.

Van de Wadden tot Maastricht in één middag

Er zijn (met loep!) originele platen uit het minutieus geschilderde boek te bezichtigen, die allemaal voorzien zijn van de bijbehorende verklaringen uit Duizend dingen over Nederland. Daarnaast komen diverse terugkerende voorwerpen uit het boek tot leven, zoals de overbekende gele ballon, de reiger en de tuinkabouter, en krijgen de bezoekers dankzij de gratis Layar-app allerlei leuke feitjes over Nederland te zien op hun smartphone of tablet. De originele prenten worden de komende twee jaar wisselend getoond in combinatie met aanvullende exposities en bijzondere evenementen.

De interactieve familietentoonstelling biedt plezier voor alle leeftijden, met speciale aandacht voor kinderen, die volop kunnen genieten en spelen op de spannende zolder van het kasteel. Bij acht verschillende prenten zijn heerlijke oud-Hollandse spellen ontwikkeld: kinderen kunnen Twister spelen in Den Haag, dieren vangen op de Veluwe, racen in de Kameleon, of typisch Nederlandse liedjes zingen in de gele camper. Daarnaast kunnen ze op iedere prent minstens één kinderliedje vinden, net als een personage uit de jeugdliteratuur (van Dolfje Weerwolfje tot Ot en Sien) en een historische gebeurtenis. Zo maken kinderen spelenderwijs kennis met het kleurrijke verleden en het minstens zo bijzondere heden van Nederland.

 

Bezoekersinformatie
Kasteel Groeneveld is onderdeel van Staatsbosbeheer en biedt wisselende tentoonstellingen, activiteiten en evenementen aan op het gebied van bos, natuur en landschap. Het kasteel is van dinsdag tot en met zondag en op feestdagen vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur geopend, met uitzondering van Koningsdag (27 april), eerste kerstdag (25 december), oudejaarsdag (31 december) en nieuwjaarsdag (1 januari).

Toegangsprijzen
Volwassenen: € 5,00
65+: € 4,00
Kinderen 4 t/m 11 jaar: € 2,50
Kinderen t/m 3 jaar: gratis

Kasteel Groenenveld
Groeneveld 2
3744 ML Baarn
T: 035-5420446
www.kasteelgroeneveld.nl

Het park, de binnentuin en de winkel van het kasteel zijn gratis te bezoeken.

 

(Bron: Persbericht Lemniscaat)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *