Dagje uit: Tentoonstelling ‘Prenten, prenten, wát een prenten!’

Dagje uit: Tentoonstelling ‘Prenten, prenten, wát een prenten!’

Uitgeverij Lemniscaat bestaat 50 jaar en dat moet natuurlijk worden gevierd met een bijzondere tentoonstelling. Uitgeverij Lemniscaat is al sinds de oprichting beroemd om haar prachtige prentenboeken, waaronder instant-klassiekers als De Gruffalo, Woeste Willem, De gele ballon en Raad eens hoeveel ik van je hou.

Het hele najaar is in het Stedelijk Museum Zutphen de tentoonstelling ‘Prenten, prenten, wát een prenten!’ te bezichtigen. De tentoonstelling gaat over de vijftig jaar die uitgeverij Lemniscaat bestaat en brengt de kleurrijke wereld van prentenboeken aansprekend in beeld. Naast beelden uit klassiekers als Het verhaal van Babar het olifantje, Max en de Maximonsters en Welterusten. Kleine Beer is er origineel werk te zien van onder anderen Charlotte Dematons, Ingrid en Dieter Schubert, Mies van Hout en Marije Tolman.

Natuurlijk is er tijdens de tentoonstelling ook veel te doen. Zo is de Refterzaal van het museum door kinderboeken-illustrator Jan Jutte omgetoverd tot een sprookjesland, compleet met glijbaankasteel en een reuzenkleur- en tekentafel. Drie van de platen uit Monsterboek van Alice Hoogstad zijn levensgroot op een museummuur getekend, klaar om te worden ingekleurd. Kinderen kunnen zich ook verkleden, illustraties voor blinden en slechtzienden voelen in een donkere ruimte en natuurlijk… boeken lezen. In de periode van de tentoonstelling worden er in het museum en de bibliotheek diverse workshops en lezingen georganiseerd en wordt er voorgelezen. Houd voor deze en meer (kinder)activiteiten de agenda op de website in de gaten.

De tentoonstelling wordt 12 oktober feestelijk geopend door uitgever Jean Christophe Boele van Hensbroek. Op dat moment presenteert hij ook een bijzondere nieuwe uitgave van Lemniscaat: Andersen, de beroemde sprookjes, opnieuw geïllustreerd door meervoudig Gouden Penseelwinnaar Jan Jutte.

De tentoonstelling duurt van 13 september 2014 tot en met 4 januari 2015. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Het Stedelijk Museum Zutphen.

(Bron: Musea Zupthen, Lemniscaat)

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *