‘Overspoeld’, ‘Onder de ketchupwolken’ en ‘Wreed’ vallen in de prijzen

‘Overspoeld’, ‘Onder de ketchupwolken’ en ‘Wreed’ vallen in de prijzen

De Gouden Lijst 2015 is gewonnen door Overspoeld van Gideon Samson en Julius ’t Hart (Querido) in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalige boeken en Onder de ketchupwolken van Annabel Pitcher (Uitgeverij Moon), vertaald door Ellis Post Uiterweer, in de categorie vertaalde boeken. Eervolle Vermeldingen zijn er voor 15 dagen zonder hoofd van Dave Cousins, vertaald door H.C. Kaspersma, (Moon), De gans en zijn broer van Bart Moeyaert (Querido) en Honderd uur nacht van Anna Woltz (Querido). Wreed van Mel Wallis de Vries won de Prijs van de Jonge Jury 2015.

De Gouden Lijst
De Gouden Lijst is de juryprijs voor het beste jeugdboek in de leeftijd 12 tot 15 jaar.Overspoeld is een boek dat zich niet laat wegleggen. De directheid waarmee Samson de rauwe werkelijkheid toont, grijpt je als lezer meermalen bij de keel. De indringende beelden blijven op het netvlies staan en de passende staccato stijl maakt duidelijk dat de ramp niet te bevatten is’, aldus de jury onder leiding van Helma van Lierop. En over de andere winnaar; ‘Met Onder de ketchupwolken heeft Annabel Pitcher een gedurfde roman in briefvorm geschreven. Die vorm zorgt ervoor dat dit verhaal over schuldgevoel tot het eind toe spannend blijft. Ondanks het zware thema is er voldoende lucht voor de lezer door een goede balans tussen grote emoties en relativerende humor.’

De Gouden Lijst is de juryprijs voor jeugdliteratuur in de leeftijd 12-15 jaar en dicht het gat tussen de Zilveren en Gouden Griffels (tot 12 jaar) en de Dioraphte Literatour Prijs (vanaf 15 jaar). Tijgereiland van Daan Remmerts de Vries en Zeven minuten na middernacht van Patrick Ness waren de winnaars van 2014.

Over Jonge Jury
Jonge Jury is een leesbevorderingsproject voor de onderbouw in het voortgezet onderwijs. Tienduizenden scholieren van vmbo tot vwo, in de leeftijd van 12 tot 16 jaar, lezen voor de Jonge Jury tussen half augustus en eind februari naar eigen keuze een aantal jeugdboeken uit het jaar ervoor en brengen een stem uit op hun favoriete titels. De vijf boeken met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. Het boek met de meeste stemmen wint. Stichting Lezen en Passionate Bulkboek willen er samen met alle scholen voor voortgezet onderwijs, bibliotheken en boekhandels, voor zorgen dat jongeren met plezier lezen en ook een mening leren vormen over de boeken die ze lezen.

(bron: CPNB)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *