15 leuke en gezonde kindertraktaties

15 leuke en gezonde kindertraktaties

Zoon F. is één van de eerste dagen van maart jarig. Tijd dus om na te denken over een traktatie voor op de peuterspeelzaal. Een gezonde traktatie wel te verstaan, want hoewel je kinderen het snelst in een feeststemming krijgt met snoep, chips en ijs is dat niet bepaald gezond. Het is een trend geworden om bekertjes te vullen met spekjes, rolletjes snoep en chocoladekoekjes. Deze snoepcultuur heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat meer dan 12% van de 2-20 jarigen last heeft van overgewicht (bron).

Nu probeer ik thuis de ‘1x-per-dag-snoep-of-koek-regel’ te handhaven, met af en toe ruimte voor een extra verwennerij. Op de peuterspeelzaal hebben ze nu ook een strenger beleid wat betreft koek en snoep. Aan het einde van 2014 kregen alle ouders een briefje mee met daarop het verzoek om het nieuwe jaar gezond te beginnen en in plaats van koek en snoep de kinderen alleen fruit mee te geven als tussendoortje en traktatie. Daar sta ik als ouder natuurlijk volledig achter, dus sta ik ’s morgens braaf appels, kiwi’s en peren te schillen. Gelukkig is F. van thuis al gewend dat hij fruit moet eten, dus meestal is zijn bakje keurig leeg en heeft hij zelfs bij zijn buurman of buurvrouw mee zitten prikken.

Nu is het zaak om een gezonde traktatie te vinden die er zo leuk uit ziet dat kinderen niet kunnen wachten om deze op te ‘snoepen’. Gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden. Ik kwam tijdens mijn zoektocht zoveel gezonde en leuke ideeën tegen dat ik een top 15 heb gemaakt die ik hier wil delen. Ik ga waarschijnlijk voor één van de spiesjes (of de haai, want die is echt te leuk).

TOP 15

1. Watermeloenhaai, gevuld met watermeloen, druiven en kaasblokjes (bron). Leuk voor een piraten- of vissenthema. Je kunt de meloen vullen met de stukjes meloen die je er uit snijdt, maar ook met ander gezond fruit.

2. Verjaardagsspies (bron). Vooral het kaasstukje in de vorm van een cijfer is erg origineel. Je moet dan wel cijfer-uitsteekvormpjes hebben.

3. Vishengel, maar dan met bijvoorbeeld een doosje rozijntjes in plaats van snoepjes (bron).

4. Fruit-kebab (bron). Een alternatief spiesje met brood. In elke vorm uit te steken die je maar wilt natuurlijk.

 

5. Krokodil met prikkers (bron). Hoe leuk is deze traktatie. Knakworstjes zijn niet supergezond, dus je kunt ook kiezen voor een tomaatje of een druif.

6. Luchtballon met aardbeien (bron). Het bakje onder de ballon is eigenlijk met alles te vullen. Genoeg variatiemogelijkheden dus.

7. Meloenijsje (bron). Vooral ’s zomers een heerlijke verfrissende en supergezonde traktatie.

8. Regenboogspies (bron). Een vrolijke fruitspies in alle kleuren van de regenboog. De afgebeelde regenboogpannenkoeken zijn wat minder gezond, maar staan wel erg feestelijk.

 

9. Fruitbloemen (bron). Een fijne traktatie voor lentekinderen. Heerlijk zoete bloemetjes!

10. Fruitcactus (bron). Deze ziet er vooral heel erg grappig uit. De courgette is niet echt om op te eten, maar je kunt er van alles in prikken.

11. Fruitspies (bron). De klassieke fruit- en kaasspies. Daar kun je bijna niet fout mee zitten.

12. Zebra-appel (bron). Erg originele uitvoering van stukjes appel. Ik weet alleen niet of peuters appels met schil willen eten, maar gezond is het zeker wel (als je de appels goed hebt gewassen).

 

13. Vlinders (bron). Vrolijke traktatie met genoeg variatiemogelijkheden. Ik zou de chipjes laten zitten en gaan voor rode aardbeien of oranje mandarijntjes.

14. Bananen-dolfijntjes met druiven (bron). Met een simpele ingreep verander je een banaan in een heuse dolfijn. Een druifje erbij en een kunstwerk is geboren.

15. Fruitijsjes (bron). Niet alleen gezond, het ziet er ook nog eens prachtig uit. Of het heel praktisch is weet ik niet, want ik vraag me af hoe je de ijsjes ongesmolten op de locatie krijgt. Maar voor een kinderfeestje is het natuurlijk wel een leuk idee.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *