Recensie: Het verraad van Waterdunen, Rob Ruggenberg

Door Carine

Toen journalist Rob Ruggenberg in de archieven van Sevilla het fenomeen mochilero, een soort soldatenslaafjes, tegenkwam, wist hij meteen dat hij hier een jeugdboek over wilde schrijven. Hij besloot de journalistiek te verlaten en zijn droom – het schrijven van jeugdboeken – na te jagen. Met succes kun je wel zeggen, want zijn debuut, Het verraad van Waterdunen (2006), viel gelijk in de prijzen. In het verschijningsjaar werd het boek genomineerd voor de Thea Beckman Prijs. In 2007 werd het bekroond met de Vlag en Wimpel van de Griffeljury. In 2008 werd het gekozen tot Kerntitel voor de Jonge Jury en in België werd het boek gekozen tot Boektopper 2011-2012.

Het zal je maar gebeuren: Je ouders worden voor je ogen vermoord en je oom, naar wie je vluchtte voor hulp, verkoopt je als slaafje aan de wrede Spaanse soldaat José. Het overkomt Robbe, een Zeeuwse jongen die in Het verraad van Waterdunen in een nachtmerrie is belandt. Het is 1572 en in Nederland wemelt het van de Spaanse soldaten. De Tachtigjarige Oorlog is pas 4 jaar aan de gang en de Spanjaarden maken jacht op iedereen die het katholieke geloof openlijk bekritiseerd. De wrede Spanjaarden moorden hele dorpen uit. Robbe heeft het zwaar als mochilero. Wanneer hij hoort over de Geuzen en hun strijd tegen de Spanjaarden kan hij niet wachten om zich bij hen aan te sluiten.

Op een nacht wordt het Spaanse kamp overvallen door een bende weesmeisjes, onder leiding van de dappere Lo. Robbe ontsnapt en gaat met ze mee naar het eilandje Waterdunen. Samen met de Geuzen weten ze de stad Vlissingen te bevrijden van de Spanjaarden. Dan wordt Robbe gevangen genomen en moet hij de schuilplaats van zijn vrienden te verraden. Kan hij ze nog op tijd waarschuwen?

Ruggenberg verteld op fascinerende wijze over een heftige en gewelddadige periode in de Nederlandse geschiedenis. Het is knap van Ruggenberg dat hij op basis van een klein aantal feiten (een aantal bestaande personages, het bestaan van het eilandje Waterdunen en het bestaan van mochilero’s) een geloofwaardig verhaal weet neer te zetten. Het verraad van Waterdunen is een reuzespannend jongensboek dat een bijzondere periode uit de Nederlandse geschiedenis even tot leven brengt. Er komt wel behoorlijk veel geweld voor in het boek. De hoofdpersonages krijgen nogal wat voor hun kiezen wat betreft de moord op hun familieleden. Toch blijven de karakters wat aan de oppervlakte. De ontluikende gevoelens tussen Robbe en Lo komen bijvoorbeeld niet helemaal goed uit de verf. Ruggenberg heeft er goed aan gedaan de beschrijvingen van historische wetenswaardigheden te beperken tot een minimum. Hierdoor is Het verraad van Waterdunen gelukkig geen geschiedenisles, maar een echt spannend avonturenverhaal.

Op de website www.waterdunen.nl vind je extra materiaal bij Het verraad van Waterdunen, zoals een interview met Rob Ruggenberg en historische informatie over de Tachtigjarige Oorlog.

(Ik maak gebruik van affiliate links. Dit kost jou niks, maar helpt mij om mijn website te onderhouden.)

Lees ook:

You may also like

Laat een reactie achter