6 opbergtips voor speelgoed in kleine ruimtes

6 opbergtips voor speelgoed in kleine ruimtes

Het is verbazingwekkend hoeveel speelgoed een kind kan verzamelen. Zoonlief heeft een brede interesse en bezit naast stapels puzzels en vele boekjes ook een ruim assortiment aan auto’s, houten treinonderdelen, knutselspullen, kleurboeken, duplo, muziekinstrumenten, boerderijdieren, een loopauto, een garage en een keukentje om mee te spelen. Dat af en toe alles tegelijk uit de kast wordt getrokken vind ik nog wel acceptabel, vooral als hij alles netjes weer opruimt. Waar ik me meer aan stoor zijn de onderdelen die op de één of andere manier altijd door de kamer lijken te zwerven: een grote kiepwagen, een loopauto, een autogarage, een boek hier en daar. Voor sommige dingen is gewoon geen handige opbergplek te vinden. Als je dan ook nog eens klein behuisd bent wordt het lastig om een goede plek te vinden. Ik ging dus op zoek naar praktische opbergmogelijkheden voor kleine ruimtes. Met onderstaande tips moet je een heel eind kunnen komen. Heb je dan nog ruimte tekort, kijk dan vooral eens naar tip #6. Want soms geldt less is more – minder speelgoed is meer speelruimte en meer woonplezier.

1. Maak gebruik van de ruimte onder het bed

De ruimte onder het bed is een ideale plaats om heel veel speelgoed op te bergen. Denk aan verschillende lades op wielen die je kind gemakkelijk onder het bed vandaan kan trekken. Lades zijn eenvoudig zelf te maken, zodat je ze kunt aanpassen aan de hoogte van het bed van je kind. Ook leuk is een verrijdbaar plateau waar je een treinbaan op kunt maken of die je als legotafel kunt gebruiken.

Bron afbeeldingen: Great Little Trading Co. | Parents | The Idea Room

2. Gebruik de muur

Wie een stukje muur overheeft kan daar heel veel opbergen. Met een simpele roede en wat manden of emmers creëer je heel gemakkelijk een opbergstation.

Bron afbeeldingen: HomeGoods | The Mother Huddle | The Polo House

3. Gebruik je plafond

Het plafond is niet de meest gangbare plek om iets op te bergen. Toch kun je er best gebruik van maken door er iets aan te hangen. Een leuke schommel voor je knuffels bijvoorbeeld. Of een opbergnet (bijvoorbeeld FÅNGST van Ikea).

Bron afbeeldingen: It’s Always Autumn | Pinterest

4. Multifunctionele meubels

Ik had het al over lades voor onder het bed. Veel kinderbedden hebben al ingebouwde lades, dus dat is extra makkelijk opruimen. Denk ook eens aan een poef met opbergruimte, een stoel of bankje met klep (en dus opbergruimte). Wat ik persoonlijk een geniaal idee vind is het gebruik van Ikea TROFAST-kast als trap voor een hoogslaper.

Bron afbeeldingen: This Little Street | Construyendo una familia | Apartment Therapy

5. Gebruik de deur

Een deur is veel meer dan een object die twee ruimtes van elkaar afsluit. Je kunt er namelijk ook perfect dingen aan ophangen. Bijvoorbeeld een schoenenzak voor barbies, auto’s en knutselmaterialen.

Bron afbeeldingen: Better Homes and Gardens | Pickup Some Creativity | Parents

6. Doe weg

Heb je echt geen ruimte, wees dan streng. Gooi klein speelgoed dat bijvoorbeeld bij een Happy Meal of in een traktatiezakje zat na een week weg. Is iets kapot? Bewaar het dan niet, maar gooi het weg. Vooral de periode vlak voor Sinterklaas of Kerst is geschikt voor het wegdoen van overbodig, kapot of nauwelijks gebruikt speelgoed. Kinderen weten dat er binnenkort nieuw speelgoed aan komt, dus doen ze waarschijnlijk gemakkelijker afstand van hun oude speelgoed. Een andere mogelijkheid is om het speelgoed dat er nog goed uit ziet te verkopen op Koningsdag. Op die manier houdt je kind er nog een extra zakcentje aan over ook. Tot slot kun je speelgoed inleveren bij een kringloop- of weggeefwinkel. Zo maak je anderen er nog blij mee ook.

2 comments

  1. Renate says:

    Leuk gedaan met de barbiepoppen aan de muur. Dat ga ik ook maar eens doen voor mijn dochter. Mijn dochter heeft pas nog een hele leuke speelgoedkist van mij gekregen en daar mocht ze dan haar aller leukste speelgoed in doen. Daarna heb ik het in haar kinderslaapkamer gezet en kan ze het zo vaak pakken als ze wil.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *