Originele boekenplanken voor de kinderkamer

Originele boekenplanken voor de kinderkamer

Je dierbare zoon of dochter verzamelt in de loop der tijd behoorlijk wat boekjes. Zie die maar eens netjes op te ruimen! Vaak slingeren ze door de hele kamer en voor je het weet kun je geen stap meer verzetten. Met onderstaande tips maak je in een mum van tijd de vloer weer vrij.

Reserveer een vaste plek voor boekjes in je eigen boekenkast

Spreek met je kleine een vaste plek af waar hij zijn boekjes mag opruimen. Maak bijvoorbeeld onder in je eigen boekenkast een plank vrij. Het wordt dan wel verleidelijk voor je dreumes om ook de boeken van papa en mama uit te pluizen, maar wie consequent kan zijn leert zijn kind al snel dat er plekjes zijn waar hij niet aan mag komen. Zo komen de boekjes terecht waar ze horen: in de boekenkast.

Koop originele boekenplanken

Wie een muur vrij heeft kan in de kinderkamer of woonkamer een aantal boekenplanken ophangen. De RIBBA fotoplankjes en BEKVÄM kruidenrekjes van IKEA zijn ideaal voor het uitstallen van mooie prentenboeken. Een paar plankjes boven elkaar of een hele wand gevuld met boeken, het kan allemaal! Hieronder vind je een paar prachtige voorbeelden (bron: Wonderful Joy Ahead, Welke, Pinterest, Passie 4 wonen).

Vergelijkbare plankjes kun je vinden op grasonderjevoeten.nl, in de kleuren roze, geel en legergroen. Deze planken zijn smaller en hebben een extra randje waardoor de boeken niet naar voren kunnen vallen. Op de website van Apartment Therapy staat een grotere versie van deze boekenplank.

Ook een bordenrek, nieuw of tweedehands, kan prima functioneren als boekenplank. Blogster Caroline Sleijffers van Lille Lykke heeft op haar website een geweldig exemplaar staan met een fijn plankje bovenop waar je ook je knuffels nog op wat knuffels op kunt zetten.

Maak zelf boekenplanken

Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag om mooie boekenplanken te maken. Maak bijvoorbeeld van een oude pallet unieke exemplaren die niemand anders heeft! Je kunt ze zo breed maken als je zelf wilt en zelf een mooie kleur uitzoeken. Zorg er wel voor dat alle uitstekende spijkers en schroeven afgevijld of weggewerkt zijn, zodat je kindje zich niet kan bezeren. Ook een goede schuurbeurt kan geen kwaad, zodat alle splinters verdwijnen. Hieronder zie je twee voorbeelden van hoe zo’n pallet in een prachtige boekenplank kan veranderen (Bron: KrisKraft en Accessorize and Organize). Succes!

2 comments

  1. Ik vind ze altijd zo leuk, boekenplanken met de voorkant naar voren. Vooral bij kinderboeken natuurlijk. En helemaal prentenboeken… Ik ben al vaak in de verleiding geweest zoiets te maken. Toch komt het er nooit van. Het neemt veel ruimte in beslag (waar vind je zo’n lege muur in huis?) en waar laat je al je boeken? Ook de kinderen hebben intussen al aardig wat boeken op te bergen… Wel staat er op de boekenkast van de jongste een rijtje boeken “naar voren”. Daar kan hij zelf ook goed bij vanuit zijn hoogslaper.

    • Vaak is ruimte het probleem, heel herkenbaar. Zo jammer, want het staat inderdaad vrolijk, zo’n rijtje prentenboeken. Gelukkig heb ik in de slaapkamer van mijn zoontje wel een klein plekje gevonden waar ik drie kruidenrekjes van Ikea heb opgehangen. Daar staat de wisselcollectie van de bieb en zijn favoriet: Jip en Janneke.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *